Een leven als digital nomad kan soms best eenzaam zijn. Hoe ontmoet je mensen en hoe zit het met daten als digital nomad? Een paar tips.

Zo ontmoet je mensen als digital nomad

Als je locatieonafhankelijk leeft en werkt, verhuis je waarschijnlijk regelmatig. Hierdoor kan het leven als digital nomad soms best wel eenzaam zijn, want je vrienden en kennissen verhuizen niet altijd mee.

Hoe ontmoet je mensen als digital nomad? Ben je op zoek naar gelijkgestemden om een keertje mee te kletsen, nieuwe vrienden of wil je ook gaan daten als digital nomad? Dit zijn vijf manieren om makkelijk contact te maken als je locatieonafhankelijk leeft.

Meet up

Meet up is een website waar je op zoek kunt gaan naar evenementen bij jou in de buurt. Deze evenementen zijn erop gericht om nieuwe mensen te leren kennen. Zo zijn er bijvoorbeeld meet ups voor wandelgroepen, meet ups om een borrel te drinken of meet ups voor yogalessen.

Je kunt je aansluiten bij een (of meerdere) groepen en vanuit de groep worden dan diverse evenementen georganiseerd. In COVID-tijd worden er ook regelmatig online evenementen georganiseerd via bijvoorbeeld Zoom. Meet up is dus een hele makkelijke manier om gelijkgestemden te ontmoeten en deze website wordt dan ook door veel andere digital nomads gebruikt.

Coworkingspace

Coworkingspaces zijn tegenwoordig te vinden in bijna elke stad, zeker op plekken waar veel digital nomads verblijven. Een coworkingspace is een ruimte waar meerdere freelancers en ondernemers een bureau huren, om zo te besparen op de kosten van een kantoorruimte. Vaak is er een gemeenschappelijke koffieruimte, waar je al snel aan de praat raakt met andere gebruikers van de coworkingspace. Voor je het weet heb je leuke nieuwe contacten opgedaan!

Koffietentjes

Digital nomads zijn ook veelvuldig te vinden in koffietentjes, zeker als er goede wifi is. In sommige cafés zitten vaak veel mensen een poosje te werken. Je kunt natuurlijk niet non-stop op je laptop blijven kijken, dus het is soms wel zo gezellig om even te kletsen met degene die naast of tegenover je zit te werken. Misschien drinken jullie de volgende keer koffie zonder laptop erbij.

Facebookgroepen

Vind je het wat spannend om mensen aan te spreken in koffietentjes of coworkingspaces? Dan kun je online heel makkelijk mensen ontmoeten als digital nomad. Op Facebook zijn ontzettend veel groepen te vinden voor digital nomads waar je je bij aan kunt sluiten. Een paar voorbeelden:

  • Wereldse Ondernemers: deze groep is speciaal voor Nederlandstalige digital nomads. Ontdek waar andere digital nomads verblijven, wat ze doen en soms is er zelfs een digitale borrel. Gezellig en een makkelijke manier om andere digital nomads te leren kennen.
  • Nomad Soulmates: wil je als digital nomad graag daten met een andere digital nomad? Dan is het handig om je aan te melden voor deze Facebookgroep. Via deze groep kun je oproepjes plaatsen of reageren op een oproep om andere (single) digital nomads te ontmoeten, of het nu om een date gaat of gewoon voor de gezelligheid.
  • Lagos Digital Nomads – Algarve, Portugal: dit is een goed voorbeeld van een Facebookgroep met digital nomads op een specifieke locatie. Vaak worden er door de groep meet ups georganiseerd, maar ook kun je hier terecht als je vragen hebt over bijvoorbeeld huisvesting.

Vrijwel elke populaire digital nomadbestemming heeft wel een eigen Facebookgroep, dus op die manier kun je makkelijk contact leggen als je nieuw bent in een stad.

Datingapps

Datingapps werken vaak op basis van locatie, en zijn daardoor op vrijwel elke plek ter wereld te gebruiken. Bekende apps zijn bijvoorbeeld Tinder, OKCupid en Happn. Ben je maar tijdelijk op een bepaalde plek of wil je gewoon mensen ontmoeten om een drankje mee te drinken? Zet het dan in je biografie. Zo ontmoet je soms nog makkelijker mensen.

Daten als digital nomad & COVID-19

Daten als digital nomad of mensen ontmoeten en COVID-19 gaan best lastig samen. Gelukkig kun je via veel van de bovenstaande manieren ook makkelijk mensen digitaal ontmoeten als het in real life niet kan. Is de lockdown niet zo streng op de plek waar je zit? Dan kun je elkaar ook altijd ergens buiten ontmoeten om te gaan wandelen.

Extra tip: vraag vooraf even wat degene met wie je afspreekt vindt van de regels omtrent COVID-19. Mensen die het niet met elkaar eens zijn kunnen namelijk op dit onderwerp nogal fel op elkaar reageren.

Ter illustratie: ik dronk een keer een drankje met iemand die vroeg of ik een vaccinatie wilde. Toen ik daar instemmend op antwoordde, kreeg ik een hele scheldkanonnade over me heen. Hoe haalde ik het in mijn hoofd? Ik het prima als mensen anders over dingen denken, maar heb wel een beetje respect voor elkaar en ga niet meteen schreeuwen. Be kind!

Meer lezen over een leven als digital nomad?

Ik hoop dat je dit een handig artikel vond en dat je nieuwe manieren hebt ontdekt om mensen te ontmoeten en te daten als digital nomad.

Wil je meer leren over een leven als digital nomad? Er zijn inmiddels aardig wat boeken geschreven die je daarmee kunnen helpen. Als je wilt weten hoe het zit qua regelgeving in Nederland voor digital nomads, dan zijn deze boeken zeker de moeite waard om te lezen:

Handboek voor wereldburgers – Esther Jacobs

Work hard, travel harder – Suzanne van Duin

TIP! Je krijgt dit boek gratis bij de digital nomad e-course van Suzanne. Dit is echt een aanrader als je serieus overweegt om te starten met een leven als digital nomad.