Hoe vind je woonruimte als digital nomad?
Als digital nomad heb je geen vaste thuisbasis. Toch heb je een plek nodig om te kunnen leven en je werk te doen. Hoe vind je woonruimte als digital nomad? In dit artikel een paar handige tips.
Hoe vind je woonruimte als digital nomad?
Er zijn diverse plekken waar je kunt wonen als digital nomad. Dit zijn een paar veelgebruikte manieren om woonruimte te vinden.
Via de bekende platformen
De makkelijkste om een woning te vinden als digital nomad is natuurlijk via de bekende platformen, zoals Airbnb en Booking.com. Dit is vooral handig als je voor korte tijd een woning zoekt, bijvoorbeeld voor 1 of 2 weken. Daarnaast kun je via deze platformen vaak nog tot kort voor verblijf annuleren, wat ook handig kan zijn.
Via deze platformen is het vaak wel het duurste, al kun je af en toe korting krijgen als je een langere periode kiest (een paar dagen is in verhouding vaak duurder dan een paar weken).
Hostels
Heb je een zeer beperkt budget en vind je het leuk om veel nieuwe mensen te ontmoeten? Sommige hostels zijn ook erg geschikt voor digital nomads.
Je moet hier vaak wel even naar zoeken, maar soms zit er echt een hidden gem tussen. Zo sliep ik in Interlaken (Zwitserland) een week in Backpackers Villa Sonnenhof, hier zat zelfs een co-workingspace in.
Er zijn ook steeds meer hostels die speciaal gericht zijn op digital nomads. Zo is er bijvoorbeeld de keten Selina. Hier krijg je korting als je langer blijft en zijn er speciale ruimtes waar je kunt werken.
Facebookgroepen
Zoek je woonruimte voor een maand of langer? Dan zijn Facebookgroepen een hele goede plek om te zoeken naar woonruimte. Zoek maar eens op “short term rental” of “winter rental” (bij populaire badplaatsen) in combinatie met de plaats waar jij wilt verblijven. Vaak worden er appartementen aangeboden, maar je kunt ook zelf een oproep plaatsen.
Ik moest in december 2020 halsoverkop woonruimte hebben in de Algarve en plaatste een oproep in de Facebookgroep Winter Rental Algarve. Binnen een paar dagen had voor weinig geld een perfect appartement om te wonen en te werken in Lagos.
Neem je eigen woning mee: Van Life
Heb je geen zin om uit een kleine tas te leven en die steeds in of uit te moeten pakken? Dan is Van Life misschien meer jouw ding. Leven in je eigen camper en parkeer ‘m waar je maar wil (wel even checken of het mag).
Het grote voordeel is dat je altijd je eigen huis bij je hebt, het nadeel is dat je niet altijd even luxe faciliteiten hebt. Om internet te gebruiken kun je het beste een lokale simkaart kopen in combinatie met een mifi-router (mobiele wifi).
Waar moet je op letten als je tijdelijke woonruimte zoekt?
Hoewel je natuurlijk overal kunt wonen, zijn niet alle plekken even handig om te werken. Je kunt dit opvangen door bijvoorbeeld in een co-workspace te werken, maar soms is het ook wel handig om gewoon in je eigen tijdelijke woning te werken. Waar moet je dan op letten?
Kijk of er een tafel is waar je aan kunt werken
Als ik op zoek ben naar een tijdelijke woning, dan check ik altijd de foto’s om te zien of er een keukentafel of een bureau is waar ik aan kan werken. Werken op een bed of een bank werkt voor mij niet en ik ben er in de afgelopen jaren ook achter gekomen dat een ronde tafel niet werkt voor mij.
Bedenk dus van tevoren wat jij een prettige werkplek vindt en kijk of dat aanwezig is. Kijk ook door de standaardinrichting heen, soms kun je heel gemakkelijk een comfortabele werkplek creëren door een stoel te verplaatsen.
Is de wifi snel genoeg?
Wifi is een eerste levensbehoefte van digital nomads. Het is dan ook heel belangrijk om een goede wifiverbinding te hebben. Check daarom de reviews op wifi (bij Booking.com kun je hier vaak op filteren) of neem contact op met de eigenaar met de vraag of de snelheid kunnen testen (dat kan bijvoorbeeld op deze website).
Voor mij als blogger heb ik gemerkt dat een wifisnelheid van meer dan 25 Mbps prima is. Mocht je echter werken met zware programma’s of een huis willen delen met meerdere mensen? Dan heb je een hogere wifisnelheid nodig.
Tip: heb je een hele fijne plek gevonden om te wonen en werken, maar laat de wifi te wensen over? Je kunt altijd even kijken of er een speciale simkaart is met onbeperkt internet. In veel landen heb je die namelijk wel. Zo kun je toch ongestoord werken.
Locatie
Let altijd op de locatie van je appartement (zeker als je geen auto hebt). Zijn er supermarkten in de buurt? Kun je je makkelijk verplaatsen?
Als je graag andere digital nomads wilt ontmoeten, dan is het ook goed om daar op te letten. Zijn er bijvoorbeeld in de plaats waar je woonruimte zoekt meet ups? Je kunt deze vaak vinden via Facebookgroepen (zoek op Digital Nomads in plaats X).
Extra tips
Heb je een beetje een idee waar je wilt wonen en waar je die woonruimte gaat zoeken? Nog een paar laatste tips:
Boek per maand
Als je voor een maand (of langer) woonruimte boekt, scheelt dat vaak behoorlijk in de prijs.
Probeer het uit (en ga onderhandelen)
Denk je dat een appartement heel geschikt is, maar vind je het toch wat spannend? Boek dan in eerste instantie voor een week. Bevalt het goed? Dan kun je altijd de eigenaar contacten om te vragen of je langer kunt blijven. Op deze manier kun je vaak ook een flinke korting krijgen!
Zo verbleef ik in Albufeira in een leuk appartement in het centrum. Via de bekende platformen had ik hier €1000 per maand voor betaald, maar via de eigenaar was het slechts €500.
Lees meer over een leven als digital nomad
Vond je dit een leuk artikel en wil je meer lezen over een locatieonafhankelijk leven? Dit zijn een paar fijne boeken:
Work hard, travel harder | Werken en reizen als digital nomad | Suzanne van Duijn
Handboek voor wereldburgers | Leef je leven in vrijheid. Laat je niet begrenzen door het systeem. | Esther Jacobs
Ook kun je op deze website meer vinden over een leven als digital nomad. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Wat is een digital nomad? Kan iedereen digital nomad worden?
- Vrienden maken & daten als digital nomad
- Paklijst voor digital nomads. Wat neem je mee om locatieonafhankelijk te werken?