Wat is een workation
|

Wat is een workation? De voordelen, de nadelen & tips

De workation is helemaal hip! Maar wat is een workation? En hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je alles over dit fenomeen.

In de afgelopen jaren is er een nieuwe trend ontstaan in de wereld van werk en reizen: de workation. Dit is een samenvoeging van de woorden ‘work’ en ‘vacation’, wat inhoudt dat mensen tijdens hun vakantie werken. Maar wat houdt een workation precies in en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Wat is een workation?

Een workation is een combinatie van werken en vakantie vieren. Tijdens een workation breng je tijd door op een andere locatie dan je normale werkplek, en werk je daar terwijl er ook ruimte is voor ontspanning en plezier. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je tijdens je vakantie enkele uren per dag werkt en de rest van de dag besteedt aan het verkennen van een nieuwe stad, het doen van activiteiten of het genieten van de natuur.

Een workation kan plaatsvinden op elke locatie, zolang er maar een goede internetverbinding beschikbaar is om te kunnen werken. Dit kan bijvoorbeeld een strandhuisje zijn, een chalet in de bergen, of een appartement in een bruisende stad.

Workations kunnen zowel door werknemers als door wrekgevers georganiseerd worden. De werknemer zelf beschouwd het in dat geval meer als een persoonlijke vakantie, de werkgever meer als een teambuildingactiviteit.

Voordelen van een workation

Een workation biedt veel voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Meer flexibiliteit: Met een workation kunnen werknemers hun werk en vakantie op een flexibele manier combineren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun werkzaamheden plannen rondom hun vakantieactiviteiten, waardoor ze meer vrijheid hebben in het bepalen van hun eigen schema.
 2. Meer creativiteit: Een workation kan werknemers helpen om hun creativiteit te vergroten. Door op een nieuwe locatie te werken, kunnen ze nieuwe inspiratie opdoen en hun denkproces stimuleren.
 3. Meer productiviteit: Uit onderzoek blijkt dat werken op een andere locatie dan de normale werkplek kan leiden tot een verhoogde productiviteit. Een workation kan werknemers helpen om zich te concentreren op hun werk zonder afleidingen, waardoor ze meer gedaan kunnen krijgen.
 4. Meer teambuilding: Een workation kan ook een geweldige manier zijn om teambuilding te stimuleren. Door samen te werken op een nieuwe locatie en tijd door te brengen buiten het werk, kunnen teamleden elkaar beter leren kennen en hun relaties versterken.
 5. Meer welzijn: Een workation kan ook bijdragen aan het welzijn van werknemers. Door tijd door te brengen op een nieuwe locatie en tijd vrij te maken voor ontspanning en plezier, kunnen werknemers stress verminderen en zich beter voelen.

Nadelen van een workation

Hoewel een workation veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste nadelen:

 1. Verstoorde work-life balance: Een workation kan leiden tot een verstoring van de work-life balance. Werknemers kunnen moeite hebben om een evenwicht te vinden tussen hun werken hun vakantieactiviteiten, waardoor ze mogelijk meer tijd aan hun werk besteden dan ze eigenlijk zouden willen. Dit kan leiden tot stress en vermoeidheid, wat de voordelen van de workation kan ondermijnen.
 2. Hogere kosten: Een workation kan duurder zijn dan een normale vakantie, omdat werknemers mogelijk extra kosten maken voor accommodatie, internetverbindingen en andere werkgerelateerde uitgaven.
 3. Minder interactie met collega’s: Een workation kan ervoor zorgen dat werknemers minder interactie hebben met hun collega’s op de normale werkplek. Dit kan leiden tot een gebrek aan betrokkenheid bij het team en tot miscommunicatie tussen teamleden.
 4. Problemen met werkvergunningen: In sommige gevallen kan het verkrijgen van de juiste werkvergunningen voor een workation een uitdaging zijn, vooral als iemand naar een ander land reist.
 5. Onvoorspelbaarheid: Een workation kan onvoorspelbaar zijn omdat werknemers mogelijk problemen hebben met de internetverbinding of andere technische problemen. Dit kan leiden tot stress en frustratie als werknemers niet in staat zijn om hun werk af te maken zoals ze hadden gepland.

Wat voor soort workations zijn er?

Er zijn verschillende soorten workations die aansluiten bij de behoeften van verschillende werknemers en werkgevers. Hieronder staan enkele voorbeelden van verschillende soorten workations:

 1. Stedelijke workations: Deze workations vinden plaats in steden en bieden werknemers de mogelijkheid om te werken in een nieuwe en inspirerende omgeving. Steden bieden vaak goede internetverbindingen, en werknemers kunnen profiteren van de nabijheid van culturele evenementen, restaurants en andere voorzieningen.
 2. Natuurlijke workations: Natuurlijke workations vinden plaats op afgelegen locaties, zoals op een strand, in de bergen of in het bos. Dit soort workations is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar rust en stilte, en die zich willen concentreren op hun werk zonder te worden afgeleid door de drukte van de stad.
 3. Resort workations: Een resort workation is een combinatie van werk en ontspanning in een luxueuze omgeving. Werknemers kunnen genieten van de voorzieningen van het resort, zoals zwembaden, spa’s en golfbanen, terwijl ze tegelijkertijd hun werk kunnen doen.
 4. Creatieve workations: Creatieve workations zijn gericht op werknemers die creatief werk doen, zoals schrijvers, kunstenaars of ontwerpers. Deze workations kunnen worden georganiseerd in inspirerende omgevingen zoals een kunstenaarskolonie of een writers’ retreat.
 5. Avontuurlijke workations: Avontuurlijke workations bieden werknemers de mogelijkheid om te werken en tegelijkertijd spannende activiteiten te ondernemen, zoals bergbeklimmen, surfen of wandelen. Dit soort workations is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een uitdaging en die willen profiteren van de mogelijkheden om te sporten en de natuur te verkennen.

Het kiezen van de juiste workation hangt af van de voorkeuren van de werknemer en het soort werk dat gedaan moet worden. Het is belangrijk om de bestemming, de accommodatie en de werkactiviteiten zorgvuldig te plannen om ervoor te zorgen dat de workation succesvol verloopt.

Hoe plan je een workation?

Als iemand geïnteresseerd is in het plannen van een workation, zijn er enkele belangrijke stappen die hij of zij moet nemen om ervoor te zorgen dat de workation succesvol verloopt. Hier zijn enkele tips:

 • Praat met de werkgever: Het is belangrijk om te praten met de werkgever en te bespreken welke taken moeten worden uitgevoerd tijdens de workation en hoe de werknemer bereikbaar blijft voor het team.
 • Kies de juiste bestemming: Kies een bestemming die geschikt is voor het werk dat moet worden uitgevoerd en waar internetverbindingen beschikbaar zijn.
 • Plan de werkzaamheden: Plan de werkzaamheden voor de workation, inclusief deadlines en prioriteiten. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en een duidelijk plan te hebben voor het werk dat moet worden uitgevoerd.-
 • Maak tijd voor ontspanning: Maak tijd vrij voor ontspanning en plezier tijdens de workation. Dit is belangrijk om stress te verminderen en het welzijn te bevorderen.
 • Zorg voor een goede internetverbinding: Zorg ervoor dat er een goede internetverbinding is op de locatie waar de workation plaatsvindt. Dit is essentieel om efficiënt te kunnen werken.

Conclusie

Een workation kan een geweldige manier zijn om werk en vakantie te combineren. Het biedt veel voordelen, zoals meer flexibiliteit, creativiteit, productiviteit, teambuilding en welzijn. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals een verstoorde work-life balance en hogere kosten. Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben en te zorgen voor een goede internetverbinding om ervoor te zorgen dat de workation succesvol verloopt. Als een workation goed wordt gepland en uitgevoerd, kan het een geweldige manier zijn om de productiviteit en het welzijn van werknemers te verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd kunnen genieten van een verandering van omgeving en ontspanning.

Het is belangrijk voor werkgevers om hun werknemers de vrijheid te geven om hun eigen workation te plannen en te organiseren. Dit kan betekenen dat werknemers hun eigen bestemming kunnen kiezen, hun eigen accommodatie kunnen regelen en hun eigen schema kunnen opstellen. Werkgevers kunnen echter wel een aantal richtlijnen geven om ervoor te zorgen dat werknemers effectief en efficiënt kunnen werken tijdens hun workation. Hierdoor kan er voor gezorgd worden dat werknemers niet overweldigd raken door hun werk of hun vakantie, en dat zij volledig kunnen genieten van hun workation.

Een workation kan een geweldige manier zijn om de balans tussen werk en leven te behouden, de creativiteit te stimuleren, de productiviteit te verhogen, de betrokkenheid bij het team te verbeteren en het welzijn te bevorderen. Het is echter belangrijk om de nadelen in overweging te nemen en een duidelijk plan te hebben om ervoor te zorgen dat de workation succesvol verloopt. Met de juiste voorbereiding en planning kan een workation een waardevolle ervaring zijn voor werknemers en werkgevers.

Waar kun je een workation boeken?

Een workation boek je eigenlijk net als een gewone vakantie. Het enige waar je wel op moet letten is of er een (goede) wifiverbinding is en een bureau of een tafel waar je aan kunt werken. Daarnaast kun je ook kijken of er in de buurt van je accommodatie een co working space of een leuk koffiecafé is waar je kunt werken. Zelf boek ik mijn accommodaties voor een workation vrijwel altijd via Booking.com.

Meer informatie

Wil je graag een workation plannen en wil je weten hoe je productief blijft tijdens je workation? Dan zijn dit een paar handige artikelen om te lezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *